In 1950 maakte Stien samen met haar vriendin Tine Boom uit Meppel, op uitnodiging van Dr. Nagelhout uit Holten, een reis naar de Côte d’Azur. De dames zaten meestal naast elkaar hetzelfde onderwerp te schilderen: Stien op groot formaat en Tine in haar dagboek. Het dagboek met de illustraties is bewaard gebleven. De tekening van het café van Stien is door verkoop uit het oog verloren, maar moet uitzien zoals Tine het in haar dagboek tekende.
Wie weet waar deze werken zijn? Wij horen het graag.
Hieronder een verslag uit het dagboek van een dag in Grimaud:
Zaterdag
Vandaag met de Breens naar het zeer interessante, boeiende dorp Grimaud geweest; ruïne beklommen.
Daarna ons ingegraven in de bevolking en het leven in dit heel oude stadje, waarvan de huizen nog uit de Romeinsche tijd, tegen elkaar hangen als oude afgeleefde dieren.
Eerst met ons vieren naar boven naar de ruïne geklauterd langs zoo’n steil pad, dat we ternauwernood weer naar beneden durfden. ’t Was een riant uitzicht boven op, over het bergdorp met de roode pannen daken als halve bloempotten en in de verte de bergen en nog verder de zee. Toen we weer beneden in ’t dorp kwamen, ontmoetten we een bruiloftsstoet , een snoezig wit bruidje met 4 blauwe bruidsmeisjes. We liepen er maar achter aan, in de hoop dat ze ’t oude kerkje zouden binnenstappen, maar ze verdwenen in een tuin van een zo puur huis , dat op ’t uiterste puntje van een berg lag met een bloeiende tuin in terassen. We zagen al spoedig een een groote kist met leege flesschen en constateerden, dat ’t wel de pastoor zou zijn die daar zo hemelsch woonde. In de morgen als de nevels uit het dal opstijgen moet het daar wel van een klaarheid zijn, dat je niet anders kunt dan God danken dat je op zoo’n mooi stukje van de wereld terecht gekomen bent. Dit was een heel andere kijk op de Côte d’Azur, dan de meeste toeristen er op krijgen. Later bleek het huis minder romantisch te zijn, want ’t is een hotel.
Verder hebben we de hele dag doorgebracht in dit boeiende dorp en tot de ontdekking gekomen, dat de mannen er bijna niet werken. Ze zitten de heele dag te kaarten aan cafétafeltjes of spelen jeu de boules op straat. Wij hebben zoo’n stel kaarters geschilderd, dat zoet was gehouden door een aangeboden flesch wijn. Met de Breens ontzaglijk gezellig geluncht bij een glaasje wijn in een hoteltuin.